Czy warto jeść sushi?

Czy warto jeść sushi

Stale wzrasta grono miłośników japońskiej kuchni. I słusznie, bowiem nie bez powodu kuchnia japońska jest zaliczana do najzdrowszych na całym świecie. Przede wszystkim możemy liczyć na niską liczbę kalorii, wiele substancji odżywczych oraz witamin. Dodatkowym atutem jest lekkostrawność oraz wyborny smak potraw. Oczywiście do najpopularniejszych dań japońskich należy sushi. Często to właśnie sushi jest pierwszym skojarzeniem z samą Japonią. Czy warto jeść sushi?

Skąd popularność sushi?

Skąd właściwie wzięła się popularność sushi? Dlaczego tak je lubimy? Wszystko ze względu na doskonałą kompozycję ryżu, warzyw, surowych ryb. Często sushi jest także podawane z wodorostami. To dlatego smak tego przysmaku jest trudny do podrobienia. Japończycy przywiązują ogromną rolę do tego, by zbytnio nie doprawiać dań.

Czy sushi jest zdrowe?

Jak zostało wspomniane już na wstępie, dania kuchni japońskiej są uznawane za jedne z najzdrowszych na całym świecie. Sushi zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych. Podstawą dania jest ryż, który stanowi źródło węglowodanów złożonych. Sushi zawiera także wysoką zawartością białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Porcja to także spora dawka witamin z grupy B i cennych składników mineralnych. Ryby są elementem sushi i to właśnie one dostarczają białka. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i E.

Sushi w diecie

Sushi często jest składnikiem zdrowych diet. Wszystko ze względu na niską kaloryczność oraz wysoką zawartość składników odżywczych. Można więc bez obaw zamawiać sushi na wynos i cieszyć się jego wybornym smakiem. Ryż, ryby, wodorosty to składniki o niewielkiej kaloryczności. Jeśli zależy nam na utrzymaniu zdrowej, szczupłej sylwetki, unikajmy tłustych serów, nadmiaru owoców czy awokado. Poszczególne składniki sushi mogą zawierać gluten, dlatego warto dopytać przed złożeniem zamówienia, jeśli cierpimy na celiakię. Sushi możemy zaliczyć do produktów typu fit ze względu na niską liczbę kalorii. Oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy spożywać sushi w nadmiarze. Co istotne, danie jest lekkostrawne ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych składników.

Udostępnij:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *